Terasamentul si cotele

Prima faza pentru constructia unui teren de tenis pe zgura este nevoie sa se faca terasamentul terenului, sa se dea cotele de nivel pentru a se stabili daca terenul este drept sau se afla in panta. In urma nivelului pe care il aveti, va trebui sa aduceti umplutura, fie cu pamant sau alte resturi de material rezultate in urma unor demolari (piatra, caramida, etc.) pentru ridicare sau in caz contrar nivelarea pamantului pentru egalizare.

 
Împrejmuirea

 Pentru imprejmuirea terenului se poate turna pe toata lungimea arieri perimetrale o bordura din ciment (este nevoie de sapatura de cca 50 cm si armarea betonului cu plasa de legatura) in care se pot fixa stalpii din 2 in 2 metri care au o inaltime de 4 metri. Intre stalpi se leaga plasa de sarma care poate fi de mai multe tipuri.

 
Fundația
In acest moment se pot face gaurile pt turnarea stalpilor pentru nocturna si  stalpii pentru sustinerea fileului de tenis.(pentru fixarea stalpilor de nocturna si a conductei de apa, se poate stabili impreuna cu constructorul daca se fac sapaturile de la bun inceput).

 
Umplutura cu piatra

Dupa nivelarea terenului se poate pune piatra pentru drenaj care poate fi de mai multe tipuri: piatra de rau de diferite dimensiuni sau beton concasat rezultat in urma unor demolari). Grosimea stratului de piatra poate varia intre 10 cm -30 cm.

 
Stratul de zgura grosiera

Urmatorul pas dupa compactarea stratului de piatra, urmeaza primul strat de zgura grosiera care poate fi intre 5 cm si 10 cm.

 
Ultimul strat de zgura fina
Ultimul pas pentru finalizarea fundatiei este stratul de zgura fina de 0,3 cm. Acesta este si cel mai important strat. Grosimea acestui strat poate fi intre  2 cm – 5 cm.

 
Fixarea liniilor
Dupa compactarea tuturor straturilor urmeaza ultimul pas si anume fixarea liniilor de tenis. Despre fixarea liniilor o sa vorbim intr-un alt articol.

 
Detalii importante in aceste etape
Orientarea terenului se face de obicei cu axa longitudinală pe direcţia N-S. In acest fel, jucătorii nu vor avea probleme legate de soarele prea puternic (nu le va intra soarele in ochi).
Pentru orientarea corectă a terenului se determina cele 4 colturi si se marcheaza cu tarusi.

Grosimea straturilor difera de la un teren la altul sau de la o zona la alta si la asta ne referim la clima care este cea mai importanta.

Etapele si cantitatile  prezentate mai sus difera sau chiar unele din ele nu trebuie executate. Depinde foarte mult de mai multe aspecte.

In zona de munte unde predomina o clima rece si umeda este indicat sa se faca o fundatie solida respectand toate etapele pentru un drenaj bun al terenului.

In zonele mai uscate si secetoase nu este obligatoriu sa se realizeze un drenaj exagerat deoarece intretinerea terenului de tenis in timpul verii va fi mai pretentioasa si va trebui udat mult mai des si cu o cantitate mai mare de apa.

Ultimului strat de zgura fina va trebui sa-i dati o mica panta pentru scurgerea surprusului de apa rezultat in urma ploilor torentiale.

Toate straturile de material necesita imprastierea pe intreaga suprafata a terenului (inchirierea unui buldo)  plus compactarea sau udarea lor inainte de a turna urmatorul strat (inchirierea unui compactor).

 
Despre iluminatul terenului de tenis (nocturna):
Aceasta trebuie sa asigura o lumina excelenta si uniforma pentru a se putea vedea traiectoria mingilor in timpul jocului, precum si contrastul liniilor de marcaj cu suprafata de joc. Un nivel optim de iluminare trebuie sa fie de 800 lucsi.

 
Despre sistemul de udat si pompele de apa:
Acesta etapa se poate realiza in faza de inceput, atunci cand inca nu s-a inceput turnarea primului strat de umplutura sau dupa finalizarea terenului, in functie de locul prin care trece teava de apa pe sub pamant. Aici se stabileste impreuna cu constructorul.

Apa cu care se va uda zgura de pe terenul de tenis va fi stocata in vase tampon (1.000-2.000 L) legate la o sursa de apa externa (put porat sau apa stradala). La aceste vase se va conecta un sistem, format din una sau mai multe pompe de presiune inalta (cel putin 7-8 bari) prin care se va uda terenul. Cu cat pompele sunt mai puternice, cu atat cantitatea de apa va fi mai mare si timpul pentru a uda intrega suprafata a terenului de tenis va fi mai scurta.

 

 
CALITATEA TERENURILOR NOASTRE

Pentru doua terenuri de tenis cu o suprafata totala de 1300 mp.

In prima etapa dupa stabilirea cotelor, am incarcat cu peste 120 de masini (capacitate 18 mc) cu pamant, (aproximativ 8 masini de pamant de pe stadionul Ion Oblemenco).

25 cm de piatra (beton concasat).

7 cm de zgura grosiera.

2,5 cm zgura fina (0,3mm)

Terenurile au o panta de 4 cm (0,2 la 1000, acceptata de FRT) pentru scurgerea apei (ploi torentiale).

Stalpii de iluminat au inaltimea de 9 m.

Proiectoarele asigura peste 800 de lucsi, puterea minima pentru organizarea competitiilor de tenis nationale si internationale.

Acestia sunt montati in locul recomandat pentru a nu deranja jucatorii in timpul jocului.

Inaltimea fileului este cea regulamentara precum si dimensiunile terenului si aria perimetrala sunt omologate FRT.


IMPORTANT!
Drenajul terenului permite ca jocul de tenis sa fie reluat in maxim o ora dupa o ploaie torentiala (indiferent de cantitatea de apa).

Acesta este un articol informativ. Nu construim terenuri de tenis!


Pentru a vizita locatia noastra, apasa aici!